r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement in 2019: hard werk geleverd aan wetgeving en nieuwe ambtstermijn

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 23 december 2019.

De Europese verkiezingen in mei deelden het Parlement in twee: één helft was bezig met het aannemen van nieuwe wetgeving, de andere met de start van een nieuwe ambtstermijn

Belangrijke wetgeving

EP-leden hebben tijdens de eerste maanden van het jaar hard gewerkt om vóór de Europese verkiezingen in mei nieuwe wetten aan te nemen over diverse zaken zoals plastic, verkeersveiligheid en intellectueel eigendom.

Het Parlement keurde een aantal maatregelen goed om de uitstoot van broeikasgassen van nieuwe auto’s, bestelwagens en vrachtwagens verder te verminderen.

EP-leden bekrachtigden ook een verbod om vanaf 2021 het grote aantal plastic wegwerpvoorwerpen zoals bestek, borden en rietjes op het strand en in de zee te verminderen.

Veiligheidsvoorzieningen zoals Intelligente Snelheidsassistentie (ISA) kunnen verkeersdoden voorkomen en moeten vanaf 2022 in alle nieuwe wagens geïnstalleerd worden. Dit werd tijdens een plenaire stemming in april beslist.

Het Parlement heeft de ontwikkelingen omtrent brexit het hele jaar lang nauw opgevolgd en een aantal maatregelen goedgekeurd om de gevolgen van een mogelijke “no deal” terugtrekking van het VK te beperken.

EP-leden stemden ook voor de versterking van het Europees Grens- en kustwachtagentschap (FRONTEX), met de uitbreiding van 10.000 grenswachters tegen 2027.

Access to video: Frontex

(Duur van de video:01:19)

Met de nieuwe regels omtrent auteursrecht voor het internet, zullen online creatievelingen en nieuwsuitgevers op dezelfde manier beschermd worden als in de offline wereld.

Dankzij de Europese Toegankelijkheidswet, krijgen ouderen en mensen met een handicap een betere toegang tot verschillende diensten en producten zoals geldautomaten, smartphones en ticketingmachines.

Access to video: Toegankelijkheidswetgeving

(Duur van de video:01:03)

Het Parlement keurde ook veiligheidsmaatregelen goed die klokkenluiders die schendingen van EU-wetgeving melden, beschermen.

Access to video: Klokkenluiders

(Duur van de video:01:28)

In het najaar blokkeerden Europarlementsleden een Commissievoorstel over de bescherming van bijen tegen pesticiden, omdat de lidstaten de maatregelen teveel hadden afgezwakt.

Nieuw Parlement en nieuwe Commissie

De opkomst voor de Europese verkiezingen was in mei de hoogste in 20 jaar. Méér dan de helft van de kiesgerechtigde EU-burgers nam deze keer deel. De verkiezing heeft ook het pad geëffend voor het nieuw Europees Parlement en de nieuwe Europese Commissie.

europese kroniek

In juli verkozen de EP-leden David Sassoli tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement en Ursula von der Leyen tot nieuwe voorzitter van de Commissie.

Access to video: Nieuwe Commissie

(Duur van de video:03:12)

Tijdens de hoorzittingen met kandidaat-commissarissen in de herfst kregen Europarlementariërs de kans om te oordelen of de kandidaten geschikt zijn voor hun rol in de uitvoerende macht van de EU. Drie kandidaten slaagden er niet in om de steun van de bevoegde commissies te krijgen en werden vervangen. In november werd het volledige team van commissarissen goedgekeurd tijdens een plenaire stemming.

Prijzen

Het Parlement heeft aan Ilham Tohti de Sacharovprijs 2019 voor de vrijheid van denken uitgereikt voor zijn strijd voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China.

De vorige winnaar in 2018, Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov, kwam in november dit jaar naar het Parlement om zijn prijs in ontvangst te nemen nadat Rusland hem had vrijgelaten via een uitwisseling van gevangenen.

De 2019 LUX-filmprijs van het Parlement, om de productie en distributie van Europese films te ondersteunen, ging naar “God Exists, her name is Petrunya” van Macedonische regisseur Teona Mitevska. Mitevska vertelt met haar film het verhaal over een vrouwelijke antiheld, Petrunya, die de huidige patriarchische traditie in vraag stelt, en overwint.

Productinformatie

REF.: 20191120STO67022


Terug naar boven