r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte noemt migratie speerpunt bij volgende verkiezingen

zaterdag 21 december 2019, 0:59
Achtergelaten reddingsvesten van migranten op Lesbos © Frontex, 2015

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zegt in een interview met De Telegraaf dat het Schengenakkoord in gevaar komt als landen aan de Europese buitengrenzen iedereen doorlaten. Migratie wordt daarom volgens de premier ook in 2020 een belangrijk thema in Europa.

"De landen aan de buitengrenzen moeten onderscheid maken tussen echte asielzoekers en economische migranten die niets in Europa te zoeken hebben. Die laatste groep moeten ze niet laten doorlopen. Als dat niet gebeurt, dan kun je niet verder met Schengen", aldus de minister-president.

Rutte vervolgt dat hij het akkoord niet af wil schaffen. "Ik zeg ook niet dat we Schengen gaan opheffen, maar Schengen komt wel in gevaar. Solidariteit is een fundamentele afspraak binnen Schengen."

In het interview gaat Rutte ook in op de vele protestacties in het land de afgelopen maanden. Zo zegt hij dat mensen de stikstofcrisis waarschijnlijk niet goed begrijpen. "Ik moest een rechterlijke uitspraak volgen. Er is natuurlijk ook wel een stikstofprobleem."

Om dat probleem op te lossen is de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur gegaan, terwijl het harder rijden een punt van de VVD was. "Als we dit niet hadden gedaan, had je een serieus risico genomen met woningbouw en de aanleg van wegen. En alle banen die daarachter weg komen. Als het moet, leg ik het deur na deur uit. Banen gaan boven die vrijheid van snelheid."

Terug naar boven