r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Hof van Justitie: E-books mogen niet worden doorverkocht

donderdag 19 december 2019, 13:26
gewijzigd
E-book

LUXEMBURG (ANP) - E-books mogen niet zomaar worden doorverkocht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald in een zaak die was aangespannen door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en Groep Algemene Uitgevers (GAU).

Ze hebben gewonnen, vooral omdat kopieën van e-books altijd als nieuw zullen zijn, terwijl een papieren boek meer en meer slijt en steeds duidelijker een 'tweedehandsje' wordt. Daardoor komt de rechtspositie van de auteur ook meer in gevaar bij illegale digitale kopieën, die ook nog eens veel gemakkelijker te verspreiden zijn, dan bij het doorverkopen van papieren exemplaren.

Volgens het hof moet bij e-books ook rekening worden gehouden met het aantal personen dat tegelijkertijd toegang heeft tot hetzelfde werk en eveneens met het aantal dat dit exemplaar vervolgens ook nog kan inzien.

De Nederlandse uitgevers waren naar de rechter gestapt uit onvrede over de praktijken van het bedrijf Tom Kabinet, dat er een soort internetmarktplaats en -leesclub op nahoudt voor tweedehands e-books. Het bedrijf vindt dat er nog wel wat af te dingen valt op de uitspraak zoals die donderdag is gedaan in Luxemburg: "Tom Kabinet heeft het technisch onmogelijk gemaakt dat meer dan een gebruiker over een exemplaar kan beschikken: het zogeheten one copy, one user-principe."

"Onduidelijk is wat het arrest voor ons platform feitelijk betekent", aldus een woordvoerder. De uitgevers zijn juist blij dat er "nu eindelijk duidelijkheid is over de toepassing van het auteursrecht op e-books". Ze gaan kijken of ze schade kunnen verhalen op hun tegenstander.

"De uitspraak is niet alleen van belang voor de boekensector, maar ook voor de muziek- en filmindustrie omdat nu ook voor muziek en film geldt dat gedownloade exemplaren niet mogen worden doorverkocht", zeggen de uitgevers verder.

Terug naar boven