r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Actualiteitendebat: Van Juncker naar Von der Leyen, de macht van de Europese Commissie, Den Haag

MI logo

Na vijf jaar nam de Commissie-Juncker afscheid. Op 1 december werd het stokje overgedragen aan de Commissie-Von der Leyen. De Europese Commissie lijkt in de afgelopen jaren steeds meer een centraal onderdeel te zijn geworden van de Europese Unie. Wat is de machtspositie van de Commissie en welke veranderingen heeft Juncker teweeggebracht? Hoe zal de Commissie-Von der Leyen hiermee verder gaan? En welk effect heeft de wisseling van topfuncties, Eurocommissarissen en portefeuilles gehad op de machtsverhoudingen tussen de Commissie en de andere Europese instellingen?

Kortom: hoe machtig is de Europese Commissie?

Sprekers

Op woensdag 5 februari gaan Gijs de Vries (Senior Visiting Fellow, London School of Economics and Political Science), Anke Truijen (Europa-redacteur bij Nieuwsuur), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anne Mulder (VVD) hierover in debat onder leiding van Stéphane Alonso.

Praktische informatie

Datum: woensdag 5 februari 2020 van 17.15 tot ca. 18.30 uur

Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

Aanmelden: via de website van het Montesquieu Instituut

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


Delen

Inhoud

1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven