r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie voert druk op Malta op

dinsdag 17 december 2019, 12:06
gewijzigd
vlag Malta wapperend

STRAATSBURG (ANP) - De regering van Malta moet er snel voor zorgen dat het Openbaar Ministerie volledig onafhankelijk wordt en actie wordt ondernomen tegen corruptie. "De Europese Commissie zal niet aarzelen om maatregelen te nemen als dat nodig is", zei vicevoorziter Věra Jourová dinsdag in het Europees Parlement. "Er mag geen tijd meer verloren gaan."

Ook het parlement dringt hier op aan, naar aanleiding van het onderzoek naar de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia in 2017. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de opdrachtgevers banden hadden met regeringskringen. Premier Joseph Muscat heeft aangekondigd op 12 januari op te stappen. Veel Europarlementariërs dringen aan op een direct vertrek.

Jourová erkende dat de regering in Valletta al wel bezig is met hervormingen. EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) stuurde deze week een brief aan de Maltese justitieminister Owen Bonnici met het dringende verzoek hier haast mee te maken.

Het onderzoek naar de moord moet volstrekt onafhankelijk zijn, aldus Reynders. Dat moet grondig zijn en zonder politieke bemoeienis, heeft Jourová duidelijk gemaakt aan de regering van Malta.

Meerdere Europarlementariërs hadden het in het debat over het kleinste EU-land over "maffiastaat". De aantijging dat de sociaaldemocratische fractie premier en sociaaldemocraat Muscat de hand boven het hoofd houdt, werd weersproken door fractievoorzitter Iratxe García: "Mijn politieke groep heeft altijd de rechtsstaat en de waarheid verdedigd en zal dat blijven doen." Zij verzekerde dat er helderheid komt over de moord.

Jeroen Lenaers (CDA) sprak zich duidelijk uit voor een direct vertrek van Muscat. Sophie in 't Veld (D66), die een onderzoeksmissie naar de eilandstaat leidde, deed die oproep al eerder. "We zullen ervoor zorgen dat deze moord andere journalisten niet het zwijgen oplegt", reageerde Tineke Strik (GroenLinks).

Terug naar boven