r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Alsnog Europees akkoord over wet groen investeren

dinsdag 17 december 2019, 12:07
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement en de EU-landen hebben alsnog een onderhandelingsakkoord gesloten over een systeem om te bepalen welke investeringen en beleggingen duurzaam zijn. De lidstaten schoten een eerder bereikt akkoord af, maar na enkele wijzigingen werden onderhandelaars van beide partijen het alsnog eens over een classificatiesysteem voor financiële producten.

Investeerders kunnen straks aan de hand van de 'groene lijst' zien of een belegging bijdraagt aan de reductie van CO2-uitstoot. De regeling moet ook het 'groenwassen' beperken van producten die ten onrechte als milieuvriendelijk op de markt worden gezet.

Na bezwaren van onder meer Frankrijk werd de tekst over kernenergie iets aangepast, zodat beleggingen daarin niet op voorhand als niet-duurzaam worden gezien. Volgens Bas Eickhout (GroenLinks), die onderhandelde namens het Europees Parlement, zijn "grote stappen gezet om van duurzaam investeren de norm te maken. De politiek wijst het grote geld de juiste weg. Met dit akkoord bewegen we investeringen in de richting van een milieu- en klimaatvriendelijke economie."

"We hebben geschiedenis geschreven", reageerde Valdis Dombrovskis. Volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor economie gaat het akkoord zorgen voor een stroom aan groene investeringen die Europa zullen helpen om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is ook opgetogen over de "robuuste en evenwichtige deal. Dit is goed nieuws voor de vele EU-burgers, belanghebbenden en beleidsmakers die vooruit willen, zoals de klimaatwetenschap vereist."

Als het akkoord formeel is goedgekeurd, gaat de Europese Commissie de 'investeringsgids' uitwerken. Een eerste lijst van activiteiten die als duurzaam worden aangemerkt, wordt in 2021 verwacht.

Terug naar boven