r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lagarde: beleid ECB op de schop in 2020

donderdag 12 december 2019, 16:59
gewijzigd
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een "uitgebreide" herziening van het ECB-beleid van start, aldus Lagarde. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht.

"Het is hoogste tijd om kritisch naar het monetair beleid te kijken", kondigde de Française aan. De laatste keer dat het beleid van de ECB onder de loep werd genomen was in 2003, kort nadat de euro in meerdere landen de officiële munteenheid werd. De wereld is volgens Lagarde sindsdien sterk veranderd. Ze wees in dat verband op technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en de toenemende ongelijkheid.

Centraal in de herziening staat een nieuwe inflatiedoelstelling. Om deze opnieuw vast te stellen zal de ECB onder meer het Europees Parlement en academici raadplegen, zei Lagarde. De ECB zal daarnaast nauw samenwerken met de landelijke centrale banken. Volgens de ECB-voorvrouw is het een "geschikt moment" om iedereen weer om tafel te krijgen.

Onlangs heerste er nog grote verdeeldheid onder de ECB-beleidsmakers, velen waren het oneens met de introductie van grootschalige stimuleringsmaatregelen in september. Lagarde is overigens niet van plan om aan dat lopende steunpakket te tornen: "Wat geweest is, is geweest".

Lagarde vroeg vooraf aan de persconferentie om vooral niet op de verschillen qua stijl en toon tussen haar en haar Italiaanse voorganger Mario Draghi te letten. "Ik zal vooral mezelf zijn. En dat betekent dat ik anders zal zijn." Veder noemde de ECB-preses zichzelf een "uil", een dier dat staat voor wijsheid.

Lagarde begon op 1 november aan haar termijn van acht jaar bij de ECB en was daarvoor de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij is de eerste ECB-president die niet eerder bij een nationale centrale bank heeft gewerkt.

Terug naar boven