r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Protesten in Oekraïne op vooravond van top in Parijs met Rusland

zondag 8 december 2019, 21:46
gewijzigd

KIEV (ANP/AFP) - Ongeveer 5000 Oekraïners zijn zondag in de hoofdstad Kiev de straat opgegaan om president Volodimir Zelenski te waarschuwen tegen de druk van de Russische president Vladimir Poetin. De twee komen maandag voor een top in Parijs bijeen om te praten over het beëindigen van de strijd in de Oost-Oekraïense regio Donbass.

De demonstranten droegen borden met slogans als 'Nee tegen capitulatie', 'Blijf weg van Moskou' en 'Russisch gas is een strop om onze halzen'. De bijeenkomst werd georganiseerd door tegenstanders van Zelenski. Petro Porosjenko, de voorganger van Zelenski, was ook bij het protest. "Ons standpunt is zeer eenvoudig. Geloof Poetin niet na alle slechte dingen die hij voor Oekraïne heeft gedaan", zei Porosjenko tegen de menigte en voegde een tweede tip voor Zelenski toe: "Wees niet bang voor Poetin!".

De twee staatshoofden ontmoeten elkaar maandag voor het eerst. De top wordt gehouden en bijgewoond door gastheer president Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het doel van de bijeenkomst is om de vastgelopen besprekingen over het vijf jaar durende conflict, dat nu meer dan 13.000 mensen het leven heeft gekost, nieuw leven in te blazen. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten beschuldigen Moskou ervan de separatisten militair te steunen. Rusland ontkent dat.

In het oosten van Oekraïne woedt sinds 2014 een burgeroorlog tussen pro-Russische separatisten en allerlei milities en legereenheden die trouw zijn aan de Oekraïense regering. De oorlog in de economisch en cultureel op Rusland gerichte regio brak uit, nadat de gekozen pro-Russische president Viktor Janoekovitsj met steun uit de VS en de EU was afgezet.

Terug naar boven