r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees verbod op insecticide chloorpyrifos

vrijdag 6 december 2019, 12:30
Man in wit pak bekijkt maiskolf
Bron: © European Union

BRUSSEL (ANP) - Het insecticide chloorpyrifos wordt verboden in Europa, omdat het middel gezondheidsrisico's voor de mens met zich meebrengt. De EU-landen hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning die in januari afloopt niet te verlengen.

"Eindelijk. Goed nieuws voor de gezondheid van de 500 miljoen Europese burgers dat dit gevaarlijke middel van onze borden verdwijnt", reageert de Franse Europarlementariër Éric Andrieu. Landbouwminister Carola Schouten meldde deze week dat Nederland met het verbod zou instemmen.

Het bestrijdingsmiddel wordt gebruikt tegen rupsen en larven bij de teelt van koolsoorten, asperge en prei, maar ook bij sierplanten en in boomkwekerijen. In Nederland wordt het alleen gebruikt voor het 'coaten' van zaad bestemd voor de export.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarschuwde afgelopen zomer dat chloorpyrifos mogelijk schade aanricht aan genen en voor neurologische schade bij kinderen zorgt. Het door Dow Chemical Company ontwikkelde middel is in een aantal EU-landen al verboden. Er rust geen octrooi meer op.

Terug naar boven