r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Knot: inflatiedoelstelling altijd op één

donderdag 5 december 2019, 8:45
gewijzigd
financiele analytisch gegevens op papier

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Het beleid van centrale banken moet er altijd op gericht zijn om inflatiedoelen te bereiken. Alle inspanningen om klimaatveranderingen tegen te gaan mogen niet ten koste gaan van dat primaire doel van de toezichthouders. Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

Het standpunt van Knot sluit aan bij die van veel van zijn Europese collega's. Knot sprak woensdag onder meer over de grote uitdagingen waar economieën in de eurozone voor staan bij de overgang naar duurzame energiebronnen.

Waar de Europese Centrale Bank (ECB) nog altijd wikt en weegt over hoe het kan bijdragen aan de overgang van fossiel naar schone energie, is het volgens Knot helder dat centrale banken hier geen leidende positie in hebben. "Centrale banken moeten klimaatdoelen ondersteunen, maar het primaire doel is prijsstabiliteit", aldus Knot.

ECB-voorzitter Christine Lagarde zei eerder deze week nog dat bij het uitstippelen van de nieuwe strategie van de ECB klimaatverandering zal worden meegewogen. Ze voegde daar direct aan toe dat dit niet "mandaat nummer één" is.

Op de financiële markten wordt de roep om duidelijkheid van de ECB steeds luider. Zo zou de centrale bank in zijn obligatieopkoopprogramma een verbod op obligaties van vervuilers kunnen opnemen.

Volgens Knot valt er nog een wereld te winnen als het gaat om transparantie en de normen over hoe milieuvriendelijke bedrijfsbezittingen moeten worden geprijsd. Dit moet volgens hem door de particuliere sector worden gedaan en niet door de ECB.

Terug naar boven