r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nacht van de Europese film 2019: gratis vertoningen van beste Europese films

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op vrijdag 29 november 2019.

Van 2 tot en met 6 december vindt in bioscopen in de hele EU voor de tweede keer de Nacht van de Europese film plaats. Tijdens dit gratis evenement wordt het beste dat de Europese film te bieden heeft in de kijker gezet. Dit initiatief wordt georganiseerd door de Commissie (in het kader van het MEDIA-programma van Creatief Europa) en Europa Cinemas, het eerste netwerk van bioscopen dat zich richt op Europese films. Het doel is om filmliefhebbers overal in Europa in contact te brengen met Europese filmmakers, lokale bioscopen en de EU.

Commissaris Mariya Gabriel, verantwoordelijk voor Digitale Economie en Samenleving: “Films laten zien hoe divers en rijk de Europese cultuur is; de gedeelde passie voor film brengt mensen dichter bij elkaar. Met de Nacht van de Europese film brengen we niet alleen hulde aan onze kunstenaars en hun creativiteit, maar laten we ook zien hoe de EU onafhankelijke films dichter bij de Europeanen kan brengen. We zullen onze culturele en creatieve sectoren blijven koesteren en ondersteunen. Ze zijn een essentieel onderdeel van onze economie en samenleving, en een echte troef voor de toekomst van Europa.

Commissaris Tibor Navracsics, verantwoordelijk voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport: “De reacties op de eerste Nacht van de Europese film waren zeer positief. Daaruit blijkt dat de Europeanen het op prijs stellen elkaars cultuur te ontdekken en beter te begrijpen. Dankzij deze gratis lokale evenementen delen bioscoopgangers over het hele continent dezelfde emoties, inzichten en ideeën omdat ze naar dezelfde film kunnen kijken. De EU zorgt ervoor dat Europeanen meer films uit elkaars landen kunnen bekijken. Op die manier blijft de EU streven naar hechte gemeenschappen en een gedeeld gevoel van verbondenheid.

De eerste Nacht van de Europese film in december 2018 was een succes, maar nu nemen er nog meer bioscopen en steden deel: er doen 54 steden mee (vorig jaar waren dat er 34). De films zijn gekozen door de plaatselijke bioscopen, zodat het programma op de interesses en gewoonten van hun publiek is afgestemd. Op het programma staan meer dan 40 Europese films die vorig jaar zijn uitgebracht en die steun uit MEDIA hebben ontvangen, waaronder “Les Misérables”, “The Truth”, “The Portrait of a Lady on Fire” en “Il Traditore”. Na afloop van elke filmvertoning kunnen de kijkers regisseurs, producenten en critici ontmoeten en over de film discussiëren. Er zullen ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie aanwezig zijn om uitleg te geven over het programma MEDIA en het belang ervan voor het ondersteunen van het Europese audiovisuele landschap.

Achtergrond

Sinds 1991 heeft de Europese Commissie via het programma MEDIA de Europese audiovisuele sector vormgegeven en bijgedragen aan het concurrentievermogen van de sector en de culturele diversiteit in Europa. Een van de belangrijkste acties van het programma bestaat erin financiële steun te verlenen voor de distributie van Europese films buiten het land van productie. Elk jaar worden met de hulp van MEDIA gemiddeld meer dan 400 films vertoond aan bioscoopgangers in een ander Europees land.

De "Nacht van de Europese film" is een onderdeel van een communicatiestrategie die erop gericht is het MEDIA-programma en de verschillende aspecten ervan beter bekend te maken bij het publiek en de burgers erbij te betrekken. Het initiatief helpt ook Europese audiovisuele werken over de grenzen heen bekend te maken en culturele diversiteit te bevorderen. Het is een aanvulling op de EUandME-campagne, waarmee met een reeks van vijf korte films over mobiliteit, duurzaamheid, vaardigheden en werk, rechten en het digitale tijdperk wordt getoond hoe Europa het verschil maakt.

Meer informatie

Nacht van de Europese film

Lijst met vertoningen

MEDIA-programma van Creatief Europa


Terug naar boven