r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Betere toegankelijkheid voor burgers met een handicap: Warschau wint Access City Award 2020

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op vrijdag 29 november 2019.

De Access City Award 2020 gaat naar de Poolse stad Warschau. Door mensen met een handicap en bepaalde toegankelijkheidsbehoeften rechtstreeks te betrekken bij zijn inspanningen om de stad toegankelijker te maken, is Warschau erin geslaagd de toegankelijkheid van de stad in korte tijd en over de hele linie aanzienlijk te verbeteren.

Tijdens de prijsuitreiking zei Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit: “Dankzij de Access City Award kunnen de winnende steden een bron van inspiratie zijn voor andere steden in de EU en daarbuiten die met vergelijkbare problemen te maken hebben. Warschau, de winnaar van de tiende editie, strekt tot voorbeeld en heeft laten zien dat het mogelijk is op zeer korte termijn heel wat te bereiken en dat inzet de doorslag kan geven om plannen te doen slagen.”

Voor de editie van 2020 ontving de Europese Commissie 47 aanvragen. De stad Castelló de la Plana in Spanje en de stad Skellefteå in Zweden kregen de tweede en derde plaats. Verder kregen de steden Chania in Griekenland, Tartu in Estland en Évreux in Frankrijk alle drie een speciale vermelding. Chania werd geprezen voor het gebruik van technologie om te voorzien in toegankelijke parkeergelegenheden, Tartu voor zijn grassroots-benadering van toegankelijkheid en Évreux tot slot voor de geleverde inspanningen op het gebied van verborgen handicaps.

Achtergrond

De Access City Award wordt georganiseerd door de Europese Commissie en het Europees Gehandicaptenforum en is een van de acties in het kader van de Europese strategie inzake handicaps 2010-2020.

De award is in 2010 opgezet om de dagelijkse uitdagingen voor mensen met een handicap onder de aandacht te brengen en om toegankelijkheidsinitiatieven in Europese steden met meer dan 50 000 inwoners te stimuleren. Het doel van dit jaarlijkse evenement is in de hele EU te zorgen voor gelijke toegankelijkheid van het stadsleven voor mensen met een handicap. De award gaat naar steden die hun toegankelijkheid op essentiële punten aantoonbaar hebben verbeterd en die concrete plannen hebben om op de ingeslagen weg voort te gaan.

De Access City Award wordt toegekend tijdens de jaarlijkse conferentie ter gelegenheid van de Europese Dag van personen met een handicap, die dit jaar op 29 november 2019 in Brussel plaatsvindt.

De vorige winnaars van de award zijn: 2011, Avila (Spanje); 2012, Salzburg (Oostenrijk); 2013, Berlijn (Duitsland); 2014, Göteborg (Zweden); 2015, Boras (Zweden); 2016, Milaan (Italië); 2017, Chester (Verenigd Koninkrijk); 2018, Lyon (Frankrijk) en 2019, Breda (Nederland).

Meer informatie

Webpagina van de Access City Award

Europese strategie inzake handicaps 2010-2020

Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap


Terug naar boven