r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

College 4: Sanne Kruikemeier over feiten en meningen, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 27 januari 2020 20:00
plaats Den Haag
locatie Door het enorme media-aanbod zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Iedereen kan publiceren wat hij of zij zelf wil zonder dat daar controle op is. Ook kunnen kwaadwillende machthebbers Toon locatie
aanwezigen J. (Hans) Laroes e.a.
organisatie ProDemos

Op maandag 27 januari 2020 sluit Sanne Kruikemeier de collegereeks Media en Politiek af met haar college over mediawijsheid. Tijdens het vierde college hebben we het onder andere over fake nieuws.

Collegereeks Media en Politiek

ProDemos organiseert in december 2019 en januari 2020 samen met Beeld en Geluid Den Haag de collegereeks ‘Media en politiek’. In de collegereeks kijken we naar de verwevenheid van politiek en media. Want wat heeft een politicus er aan als zijn of haar opvattingen niet door de media worden verspreid? Wat zouden media zijn zonder lezers en zonder berichtgeving over politiek en maatschappelijk verzet? En wat zou een democratie zijn zonder zichtbare en transparante politiek en vrije pers? Hier lees je meer over de hele collegereeks.

College 4 - Mediawijsheid: hoe onderscheid je mening van feit?

Hoe onderscheid je feit van mening; waar van niet waar? Door het enorme media-aanbod zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Iedereen kan publiceren wat hij of zij zelf wil zonder dat daar controle op is. Ook kunnen kwaadwillende machthebbers misbruik maken van sociale media en daarmee bijvoorbeeld verkiezingsuitslagen in andere landen beïnvloeden. Hoe beschermen we de samenleving tegen fake nieuws? Hoe leid je nieuwe en oudere generaties op zodat ze onderscheid kunnen maken tussen echt en nep? En hoe kan het onderwijs invulling geven aan het verschil tussen feiten en meningen?

Sanne Kruikemeier

Onderzoeker Sanne Kruikemeier werkt bij de Universiteit van Amsterdam. Ze is actief in de programmagroep Politieke Communicatie en Journalistiek. Kruikemeier promoveerde in 2011 op de effecten van online communicatie op burgerparticipatie en is momenteel assistent professor Politieke Communicatie.

Praktische informatie en aanmelden

Samenwerking

De collegereeks Media en Politiek is een samenwerking tussen Beeld en Geluid Den Haag en ProDemos. De vier colleges vinden verdeeld over beide locaties plaats en worden geleid door verschillende gastsprekers.


Delen

Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven