r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lidstaten akkoord over wet om collectief schade op Europese bedrijven te verhalen

donderdag 28 november 2019, 11:56
Velg van Volkswagen © Europese Unie 2015, Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben in Brussel overeenstemming bereikt over een wetsvoorstel dat het voor consumenten overal in de EU mogelijk maakt collectief schade te verhalen op bedrijven die Europese regels hebben overtreden. De Europese consumentenorganisatie BEUC spreekt van een "aanzienlijke stap" en verwijst naar het dieselschandaal waarvoor Volkswagenbezitters nog steeds niet zijn gecompenseerd.

Nederland steunt het voorstel omdat de beoogde wet veel lijkt op de onlangs unaniem in de Tweede Kamer aangenomen Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie. Zo worden er strenge eisen gesteld aan de belangenorganisaties die namens gedupeerden optreden. Ook mogen nationale rechters buitenlandse claims toetsen op ontvankelijkheid. Volgens diplomaten zullen dergelijke voorwaarden misbruik van de wet voorkomen en worden consumenten beschermd.

De lidstaten gaan nu met het Europees Parlement en de Europese Commissie onderhandelen over een definitieve richtlijn. Volgens de BEUC-directeur Monique Goyens is het "essentieel" dat collectieve actie mogelijk wordt voor alle situaties waar mensen massaal gedupeerd zijn, "ook als bijvoorbeeld hun persoonlijke gegevens zijn gestolen of vluchten zijn vertraagd."

De behoefte aan Europese collectieve acties is aangewakkerd door het dieselschandaal, nadat in 2015 bleek dat Volkswagen met ‘sjoemelsoftware’ de stikstofuitstoot lager had voorgespiegeld dan die in werkelijkheid was. In Europa rijden 8,5 miljoen 'sjoemeldiesels' rond van de merken VW, Audi, Seat, Skoda en Porsche.

In de VS en Australië, waar veel sterkere regels zijn voor de compensatie van massaal gedupeerde consumenten, zijn wel al vergoedingen uitgekeerd.

Terug naar boven