r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parlement akkoord met tweede termijn Brenninkmeijer als lid Europese Rekenkamer

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 26 november 2019.

Het Europees Parlement heeft de verlenging van het mandaat van Alex Brenninkmeijer als lid van de Europese Rekenkamer dinsdag goedgekeurd met 555 stemmen voor, 17 tegen en 47 onthoudingen.

Brenninkmeijer begon in 2014 aan zijn eerste termijn als lid van de Europese Rekenkamer, met name Kamer IV (Marktregulering en concurrerende economie). Op 10 september 2019 werd hij verkozen tot deken van Kamer IV.

Ook de vier kandidaten uit Griekenland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland kregen groen licht van het Parlement.

Achtergrond

De Europese Rekenkamer, de onafhankelijke externe accountant van de EU, telt 28 leden, één uit elk EU-land.

Zij worden voor een hernieuwbare termijn van zes jaar benoemd door de Raad, na raadpleging van het Europees Parlement. Elk lid heeft een eigen "portefeuille" en is verantwoordelijk voor de controle van de financiën van de EU op een bepaald gebied.

De voorzitter van de Europese Rekenkamer wordt gekozen door de leden.

De Rekenkamer, gevestigd in Luxemburg, ondersteunt het Europees Parlement, die in het belang van de Europese belastingbetaler optreedt als waakhond van de EU-begroting, met name door middel van de jaarlijkse kwijtingsprocedure.

De vijf kandidaten voor de Europese Rekenkamer werden op 12 november gehoord en vervolgens goedgekeurd door de Commissie begrotingscontrole.


Delen

Terug naar boven