r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lidstaten geven groen licht voor team van 27 eurocommissarissen

maandag 25 november 2019, 11:10
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Het feit dat het Verenigd Koninkrijk geen kandidaat heeft aangedragen voor de nieuwe Europese Commissie vormt niet langer een belemmering. De 27 overige lidstaten hebben officieel groen licht gegeven voor een team van 27 commissarissen.

De verwachting is dat het college onder leiding van Ursula von der Leyen woensdag goedkeuring krijgt van het Europees Parlement, waarna het op 1 december van start kan gaan.

Het EU-verdrag schrijft voor dat alle lidstaten een commissaris leveren, maar de Britten hebben in verband met de brexit en de aanstaande verkiezingen geweigerd een kandidaat te nomineren. De Europese Commissie begon daarop een juridische procedure, maar Londen heeft niet binnen de antwoordtermijn gereageerd.

De 27 EU-landen stellen vast dat een lidstaat geen binnenlandse regelgeving mag gebruiken om het niet-nakomen van Europese verplichtingen te rechtvaardigen. Dat verzuim mag het functioneren van de EU-instellingen niet ondermijnen en kan dus de benoeming van de nieuwe Europese Commissie niet verhinderen, staat in een officieel besluit. De namen van de 27 commissarissen, onder wie Frans Timmermans, zijn nu goedgekeurd door de lidstaten. Hun mandaat loopt tot 31 oktober 2024.

Terug naar boven