r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Corbyn blijft 'neutraal' bij nieuw referendum

zaterdag 23 november 2019, 9:09
gewijzigd
Britse en Europese vlag
Bron: European Commission

LONDEN (ANP/RTR) - De leider van de grootste Britse oppositiepartij Labour zegt dat hij zich "neutraal" zal opstellen als hij een nieuw referendum uitschrijft over de brexit. Dat moet hem in staat stellen op een "geloofwaardige manier" de uitkomst van die volksraadpleging uit te voeren, aldus Jeremy Corbyn tijdens een vraaggesprek met kiezers bij de BBC.

De linkse oppositieleider geldt bij de verkiezing van 12 december als de belangrijkste rivaal van de conservatieve premier Boris Johnson. Corbyn wil als hij de verkiezingen wint opnieuw met de EU gaan onderhandelen over een brexitdeal. Daarna wil hij daar een referendum over uitschrijven.

Corbyn liet eerder nog in het midden waar hij bij zo'n tweede referendum campagne voor zou voeren: de nieuwe brexitdeal van Labour of toch maar in de EU blijven. Hij lijkt nu zijn kaarten op tafel te hebben gelegd. "Ik zal als premier, als ik dat dan ben, een neutrale houding aannemen zodat ik de resultaten op een geloofwaardige manier kan uitvoeren."

De Conservatieve Partij van Johnson reageerde direct op die uitspraak. "Jeremy Corbyn bevestigde zojuist dat hij geen plan heeft voor de brexit", aldus de partij in een schriftelijke verklaring. "Hij wil zelfs niet zeggen of hij denkt dat we in de EU moet blijven of dat we moeten vertrekken."

Terug naar boven