r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parlement stemt over de nieuwe Europese Commissie (infografiek)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 27 november 2019.

Na de beoordeling van alle kandidaat-commissarissen, zullen Europarlementariërs op 27 november beslissen of zij de Commissie als geheel zullen aanvaarden, zodat zij kan aantreden.

De plenaire stemming op woensdag zou een einde moeten brengen aan het lange en zorgvuldige onderzoek van het Parlement over het voorgestelde team kandidaat-commissarissen. Het doel van dit onderzoek was om ervoor te zorgen dat het uitvoerende orgaan van de EU de democratische legitimiteit heeft om te handelen in het belang van de Europeanen.

Sinds Ursula von der Leyen in juli verkozen werd door Europarlementsleden als Commissievoorzitter, organiseerden parlementaire commissies met elke kandidaat hoorzittingen - van eind september tot midden november - om te oordelen of elk van hen bekwaam is voor de voorgestelde portefeuille.

Op 21 november zijn de politieke groepsleiders en Parlementsvoorzitter Sassoli overeengekomen dat het onderzoeksproces is afgesloten en dat het Parlement klaar is om de laatste plenaire stemming te houden.

Op woensdag 27 november zal de verkozen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar team en het programma van de nieuwe Commissie voorstellen. Na een debat zullen Europarlementariërs, aan de hand van een gewone meerderheid, beslissen of deze Commissie verkozen wordt of niet.

Indien verkozen, zal de nieuwe Commissie van start gaan op 1 december.

Bekijk het debat en de stemming live op onze website of op onze Facebookpagina.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191115STO66605


Terug naar boven