r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Macron wil toetredingsproces voor de EU hervormen

woensdag 20 november 2019, 14:15
gewijzigd
Mr Emmanuel MACRON, President of France.
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (PDC) - De Franse president Emmanuel Macron wil het toetredingsprocedure voor de EU hervormen. Dat blijk uit uitgelekte documenten voor de Raad Algemene Zaken, waar de president vandaag aanwezig zal zijn. De regels van de EU moeten voor toetreding van een nieuwe lidstaat worden toegepast en gehandhaafd.

Volgens Macron zijn de huidige toetredingsprocedures niet meer geschikt. Om opnieuw draagvlak bij de EU te creeëren voor uitbreiding adivseert Macron het proces te hervormen. De Franse plannen stellen voor de toetredingsgesprekken in zeven fases op te delen. De Europese normen voor de rechtsstaat moeten deel uit maken van de eerste fase. In de tweede fase wordt onderwijs, cultuur en milieu geïntroduceerd, waarna kandidaat-lidstaten mee kunnen doen aan het studentenuitwisselingsprogramma Erasmus+. Verder moet het proces kunnen worden bevroren of teruggedraaid wanneer de rechtsstaat wordt ondermijnd.

In oktober weigerden Frankrijk, Denemarken en Nederland om onderhandelingen over EU-lidmaatschap te starten met Noord-Macedonië en Albanië. De Europese Commissie, beoogd commissie voorzitter Ursula von der Leyen en afzwaaiend voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk waren kritisch op het afhouden van onderhandelingsgesprekken. Ook volgens het Europees Parlement was dit een strategische fout. De Franse Emmanual Macron gaf toen al aan het toetredingsproces te willen hervormen voordat er nieuwe kandidaten zouden komen.

Bron: FD, Bloomberg

Delen

Terug naar boven