r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schouten zoekt ruimte in natuurregels EU

maandag 18 november 2019, 16:11
Bos in Hooghalen

BRUSSEL (ANP) - Landbouwminister Carola Schouten wil kijken of de Europese richtlijn voor de beschermde Natura 2000-gebieden "extra ruimte" biedt voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Volgende stappen moeten "zorgvuldig gebeuren" en niet binnen een paar weken worden afgeraffeld.

Ze zei dat na afloop van een onderhoud met Frans Timmermans, die in de nieuwe commissie verantwoordelijk wordt voor het klimaatbeleid. Volgens Schouten heeft ze Timmermans en zijn nieuwe kabinetschef Diederik Samson "bijgepraat" over de stikstofproblematiek.

Schouten (ChristenUnie) wil een "fitnesscheck" voor de Nederlandse Natura-2000 gebieden. Ze gaat in overleg met de provincies om te bepalen "welke route" moet worden genomen en wil daarna opnieuw naar Brussel voor overleg met de commissie, het dagelijks EU-bestuur.

"We weten dat de marges smal zijn maar helemaal niets is misschien te sterk uitgedrukt", aldus de bewindsvrouw. Mogelijke aanpassing van de gebieden "betekent niet dat er minder natuur komt", zei ze. "Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid gebieden maar de kwaliteit ervan."

Delen

Terug naar boven