r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Groen licht Roemeense en Franse EU-commissaris

donderdag 14 november 2019, 17:50
Thierry Breton
Bron: wikicommons/Marc Bertrand (via agence REA)

BRUSSEL (ANP) - De Franse en de Roemeense kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie mogen van het Europees Parlement aan de slag in het dagelijks bestuur van de EU. Na elk te zijn gehoord over hun kennis en ambities kregen Thierry Breton en Adina Văleanis groen licht.

Aankomend commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft Breton (64) de portefeuille Interne Markt toebedeeld. De Franse ondernemer zei dat de digitale transformatie en klimaatverandering hoog op zijn agenda staan, en dat het supersnelle 5G-internet, kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid en nieuwe technologieën van de EU een belangrijke industriële speler moeten maken.

De beoogd commissaris voor Transport Văleanis (51) zei onder meer dat de transportsector moet vergroenen in het belang van de burger, maar dat de rekening daarvan niet uitsluitend bij de burger kan liggen. De Roemeense is sinds 2007 zelf lid van het Europees Parlement.

De Hongaarse kandidaat Oliver Várhelyi (Uitbreiding) is nog niet zeker van zijn baan. Het parlement besloot na zijn hoorzitting dat bijkomende schriftelijke vragen nodig zijn. Daarna kan een nieuwe hoorzitting volgen.

Terug naar boven