r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minder beschermde natuur ineens toch optie

woensdag 13 november 2019, 18:23

STIKSTOF

DEN HAAG (ANP) - Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk. Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil "kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan".

"Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden. "Daar waar dat aan de orde is, zal worden bekeken of de beschermde status moet worden aangepast. Daarover gaat het kabinet met de Europese Commissie in gesprek."

Het ministerie deelde op 19 oktober nog een infographic op Twitter waarin werd uitgelegd dat het Europees Hof van Justitie twee redenen accepteert om een gebied van zijn beschermde status te ontdoen. Dat kan alleen als een wetenschappelijke fout is gemaakt bij het verlenen van die status, of als de beschermingsdoelen onhaalbaar zijn. Maar die onhaalbaarheid mag niet worden veroorzaakt door nalatigheid van de overheid.

"Geen van de Nederlandse Natura 2000-gebieden voldoet aan deze criteria", concludeerde het ministerie zelf.

Terug naar boven