r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Defence cooperation: Council launches 13 new PESCO projects

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad), gepubliceerd op dinsdag 12 november 2019.

De Raad heeft vandaag een lijst aangenomen van 13 nieuwe projecten die in het kader van de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO) zullen worden ontwikkeld. Dat brengt het totaal aantal lopende projecten op 47.

Vijf van de nieuwe projecten zijn gericht op opleiding, onder meer op het gebied van cyberbeveiliging, duiken, tactische training, medische kwesties, en chemische, biologische, radiologische en nucleaire defensie. Andere projecten zijn gericht op het versterken van de gezamenlijke acties van de EU en op de ontwikkeling van capaciteit op zee, in de lucht en in de ruimte.

De Raad keurde de eerste reeks van 17 projecten formeel goed op 6 maart 2018 en de tweede reeks van 17 projecten op 20 november 2018.

Achtergrond

De Raad nam op 11 december 2017 een besluit tot instelling van de PESCO aan. De PESCO maakt nauwere samenwerking op veiligheids- en defensiegebied tussen EU‑lidstaten mogelijk. Dit permanente kader voor samenwerking inzake defensie biedt lidstaten die dit willen en kunnen de mogelijkheid om samen defensievermogens te ontwikkelen, in gezamenlijke projecten te investeren, of de operationele paraatheid en bijdrage van hun krijgsmacht op te voeren.

De 25 lidstaten die deelnemen aan de PESCO zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


Terug naar boven