r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Advocaat-generaal: voor zitting in Europees Parlement geen nationale eed nodig

dinsdag 12 november 2019, 14:19
gewijzigd
Europees Parlement
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

LUXEMBURG (ANP) - De kiezer bepaalt of iemand Europees parlementslid wordt. Zitting in het parlement kan niet afhankelijk worden gesteld van het vervullen van enige formaliteit daarna, zoals het afleggen van een eed. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een zaak van de oud-vicepremier van de Catalaanse regering Oriol Junqueras Vies. De politicus kan zijn zetel niet innemen omdat hij van de Spaanse autoriteiten een in Spanje verplichte eed niet mag afleggen.

Oriol Junqueras Vies werd gekozen voor het EU-parlement terwijl hij in voorhechtenis zat vanwege zijn rol in de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Hij kreeg na de verkiezingen eind mei geen speciaal gevangenisverlof om de eed af te leggen en Spanje zette zijn naam dan ook niet op de lijst van verkozen Europarlementariërs die naar de voorzitter van het parlement werd gestuurd.

De Catalaan is daarop naar het Spaanse hooggerechtshof gestapt en beroept zich op immuniteit. Het Spaanse hof wil helderheid van het EU-hof over de voorrechten en immuniteit van een verkozene die in voorhechtenis zit. Volgens de hoge adviseur van het hof moet het parlement zelf kunnen oordelen over de voorrechten en immuniteit van een van zijn leden. Het hof neemt het advies van de advocaat-generaal vaak over, maar niet altijd.

Bij het hof loopt ook nog de zaak van de Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont en oud-minister Toni Comin, beiden verkozen voor het EU-parlement. Zij hebben de eed evenmin afgelegd en kunnen geen zitting nemen. Het Gerecht van de EU, onderdeel van het hof, heeft eerder geoordeeld dat Spanje zo’n eed mag eisen en het parlement niet verplicht kan worden Puigdemont en Comin op te nemen. Daar zijn ze bij het hof tegen in beroep gegaan.

Terug naar boven