r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hof: herkomst product Israëlische nederzetting moet op etiket

dinsdag 12 november 2019, 10:15
wijndruiven
Bron: © Hans Nielen

LUXEMBURG (ANP) - Op levensmiddelen uit door Israël bezet gebied moet vermeld staan dat ze uit Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook of de Golanhoogte komen als ze in de EU worden verkocht. Als het product afkomstig is van een Israëlische nederzetting moet dat ook op het etiket staan, anders kunnen consumenten worden misleid, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

Frankrijk verplichtte de ‘nederzettingsvermelding’ in 2016, waarop een Israëlisch bedrijf dat wijngaarden uitbaat in de bezette gebieden en een joods-Europese organisatie bezwaar aantekenden. De Franse Raad van State legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-hof.

De Israëlische bezetting en nederzettingen zijn volgens het hof een schending van het internationaal recht. Consumenten moeten bij hun aankopen "goed doordachte keuzen" kunnen maken, ook met aandacht voor ethische aspecten of respect voor het internationaal recht, aldus het hof. Weglaten van de herkomst op het etiket kan daarom "misleidend" zijn.

Israël vindt de uitspraak "onaanvaardbaar" en wil voorkomen dat de regel in Europa wordt geïmplementeerd. "Ik ben van plan samen te werken met Europese ministers van Buitenlandse Zaken om uitvoering van dit ernstig tekortkomende beleid te voorkomen", reageert buitenlandminister Yisrael Katz.

Volgens Katz is het oordeel in tegenspraak met het standpunt van Europa om een oplossing voor het conflict te bereiken via onderhandelingen. "En niet via rechterlijke uitspraken."

Terug naar boven