r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-sancties tegen Venezolanen jaar verlengd

maandag 11 november 2019, 10:35
Raad Buitenlandse Zaken + Defensie
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese sancties tegen 25 hooggeplaatste Venezolanen zijn verlengd tot 14 november 2020. Voor hen geldt een reisverbod naar Europa en een bevriezing van hun Europese banktegoeden. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandag in Brussel ook het embargo op wapens en uitrusting voor onderdrukking van de bevolking met een jaar te verlengen.

In hun besluit verwijzen de ministers naar "voortdurend optreden dat de democratie, de rechtsstaat en de eerbiediging van de mensenrechten ondermijnt".

In september werden zeven leden van de veiligheids- en inlichtingendiensten aan de sanctielijst toegevoegd wegens betrokkenheid bij marteling en andere ernstige mensenrechtenschendingen. De strafmaatregelen "moeten democratisch gedragen oplossingen bevorderen, zodat het land politiek stabieler wordt en het de dringende behoeften van de bevolking kan lenigen".

De EU stelde het wapenembargo tegen het regime van president Nicolás Maduro twee jaar geleden in. De VS en veel andere westerse landen steunen oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó.

Terug naar boven