r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

DiscoverEU: 20 000 reispassen voor 18-jarigen om volgende zomer Europa te ontdekken

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 7 november 2019.

De Commissie lanceert vandaag een nieuwe ronde om DiscoverEU-reispassen aan te vragen. Met die reispassen kunnen de deelnemers door heel Europa reizen, het Europees cultureel erfgoed leren kennen en tegelijkertijd hun eigen kennis en vaardigheden ontwikkelen. Alle 18-jarigen in de Europese Unie kunnen tot 28 november 2019 (12:00 MET) een aanvraag indienen. Wie geselecteerd wordt, kan tussen 1 april en 31 oktober 2020 op ontdekkingsreis door Europa. In het kader van drie eerdere selectieronden hebben 275 000 jongeren een aanvraag ingediend en heeft de Commissie 50 000 reispassen uitgereikt. Dankzij deze nieuwe ronde kunnen nog eens 20 000 jongeren aan DiscoverEU deelnemen.

Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport: “De afgelopen anderhalf jaar heeft DiscoverEU Europese jongeren nieuwe mogelijkheden geboden om hun continent te ontdekken. Ik ben heel blij dat ze enthousiast op het initiatief hebben gereageerd en een echte gemeenschap met hun reisgenoten en andere mensen hebben gevormd. Ik nodig jongeren uit heel Europa uit deze nieuwe kans aan te grijpen om vrij door heel onze Unie te reizen, belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, ons rijke culturele erfgoed te ontdekken en nieuwe vrienden te maken.”

Deelnemers aan DiscoverEU kunnen ook een aantal georganiseerde bijeenkomsten en evenementen tijdens hun reis bijwonen en een reisdagboek krijgen om hun ervaringen op te tekenen. Elk jaar worden DiscoverEU-activiteiten georganiseerd rond een specifiek thema dat verband houdt met de prioriteiten van de Europese Unie. Het thema voor 2019 is “Leren over Europa”. Het thema voor 2020 is “Een duurzaam groen Europa”.

Wie kan deelnemen en hoe?

De deelnemers moeten EU-burgers zijn. Op 31 december 2019 moeten ze 18 jaar oud zijn en bereid om tussen 1 april en 31 oktober 2020 maximaal 30 dagen te reizen. Jongeren kunnen zich tot 28 november 2019 aanmelden op de Europese Jongerensite. Een selectiecomité zal de aanvragen beoordelen en de deelnemers selecteren. De aanvragers worden in januari 2020 van de selectieresultaten op de hoogte gebracht. De selectie gebeurt op basis van een quiz over algemene kennis over de Europese Unie.

De geselecteerde deelnemers kunnen alleen of in een groep van hoogstens vijf personen reizen. Normaal gesproken reizen ze per trein. Maar om ervoor te zorgen dat jongeren uit heel Europa kunnen deelnemen, mogen ook andere vervoermiddelen worden gebruikt, bijvoorbeeld bussen, veerboten of - uitzonderlijk - vliegtuigen. Zo kunnen ook jongeren deelnemen die in een afgelegen gebied of op een eiland wonen.

Naast de vandaag gelanceerde ronde plant de Commissie nog een aanvraagronde in de eerste helft van 2020.

Achtergrond

De Commissie heeft DiscoverEU in juni 2018 opgestart na een voorstel van het Europees Parlement voor een voorbereidende actie met een initieel budget van € 12 miljoen. De begroting voor 2019 bedraagt 16 miljoen EUR en de verwachte begroting voor 2020 25 miljoen EUR. DiscoverEU brengt duizenden jongeren uit heel Europa samen tot een hechte gemeenschap. Deelnemers die elkaar nooit eerder hadden ontmoet, legden contact via sociale media, wisselden tips en weetjes uit, vormden groepen om van stad naar stad te reizen of verbleven bij elkaar thuis.

Meer informatie

Vraag en antwoord

Factsheet

Nadere informatie is te vinden op de Europese Jongerensite, op de facebookpagina van European Youth en op de twitter- en Instagram-accounts van European Youth.

IP/19/6219

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Terug naar boven