r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

How to Survive a Dictatorship?, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 9 november 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen Th.H. (Thomas) von der Dunk e.a.
organisatie De Balie

Voor veel West-Europeanen voelt het begrip ‘dictatuur’ als een ver-van-ons-bed-show. We vergeten echter dat het slechts twee generaties geleden is dat de helft van de Europeanen onder een autoritair, en zelfs dictatoriaal regime leefde. We wanen ons onkwetsbaar, maar zijn we dat eigenlijk wel? Hoe (on)waarschijnlijk is het dat een dictatuur ooit weer opduikt in Europa?

Dit weekend scheidt een muur De Balie in Oost en West. Drink je aangelengde wodka of chique prosecco? Beleef je het programma vanuit Oost-Europees perspectief of vanuit een Westers perspectief? Aan de vooravond van de 30ste verjaardag van de Val van de Muur duiken we samen met Evert van der Zweerde, Eva Rovers, Thomas von der Dunk, Eva Pieper en Ap Dijksterhuis in de wereld van recente Europese dictaturen, onderzoeken we hoe mensen zich staande hielden in een dictatuur en luisteren we naar een oproep tot verzet.

Grenzen zijn er om te overtreden en muren om af te breken, toch? Dat gaan we in ieder geval wel doen! ’s Avonds geeft dj Aron Friedman met 1989-klassiekers het startsein van de Tear down this Wall-party. De volgende dag ontfermen we ons tijdens een (brakke) brunch over de ‘kater van Europa’.


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven