r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Caspar van den Berg: de wraak van de vergeten regio's

donderdag 7 november 2019, 9:02

DEN HAAG (PDC) - Montesquieu-fellow Caspar van den Berg duidt in een artikel in de Telegraaf de herkomst en achtergrond van boerenprotesten en blokkeerfriezen.

"Met de blokkeerfriezen en het boerenprotest ’nemen de vergeten regio’s wraak’, analyseert Van den Berg. „Zij zeggen: tot hier en niet verder. Onze manier van leven telt ook.”

Tweedeling

Hij signaleert een sinds 1995 sterker wordende tweedeling in de Nederlandse samenleving.

Aan de ene kant bevinden zich de grootstedelijke gebieden, vooral in de Randstad. Hier wonen de welgestelde stedelijke kosmopolieten waaronder de politici, bestuurders, wetenschappers en journalisten die het debat bepalen.

Aan de andere kant staan de provinciale gebieden. Hier liggen de inkomens lager, zijn minder voorzieningen en krimpt de bevolking. De inwoners van deze gebieden voelen zich minder vertegenwoordigd in landelijke media en politiek.

Onvrede

De recente protesten van boeren en blokkeerfriezen interpreteert Van den Berg als een uiting van een gevoel van 'niet gehoord worden' en onvrede. De urgentie hiervan is volgens hem nog onvoldoende doorgedrongen bij de meeste politieke partijen.

Caspar Van den Berg doceert als hoogleraar bestuurskunde aan de Campus Fryslân in Leeuwarden, een dependance van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: de Telegraaf

Delen

Terug naar boven