r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurojust helpt bij arrestaties illegaal goudnetwerk

dinsdag 29 oktober 2019, 14:13
Politieman

DEN HAAG (ANP) - Politiediensten in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland hebben tien mensen aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij een illegaal goudnetwerk. Ook namen de politiekorpsen voor bijna 3 miljoen euro aan juwelen, vastgoed en banktegoeden in beslag. Eurojust, een agentschap van de Europese Unie, coördineerde de actie. Ook EU-politiedienst Europol was bij de operatie betrokken.

Waarschijnlijk is een Franse 56-jarige juwelier uit Nantes het brein achter de organisatie. De man is op 21 oktober aangehouden in een trein op de Frans-Duitse grens. Hij had 37.000 euro aan contant geld bij zich.

Europol vermoedt dat de man via zijn netwerk aan grote hoeveelheden gestolen gouden sieraden kwam. Die smolt hij om en verkocht hij vervolgens in Frankfurt met behulp van een handlanger die een goudwinkel runde. De opgepakte Fransman is volgens Europol meer dan 28 keer naar Frankfurt gereisd om zijn gestolen goud op die manier aan de man te brengen. Daarmee zou hij in een jaar tijd zeker een miljoen euro hebben verdiend.

Twee handlangers van de juwelier zijn aangehouden in Duitsland, een andere in Oostenrijk. Waar de andere verdachten zijn opgepakt, is nog niet bekendgemaakt. Europol kreeg de organisatie een jaar geleden in het vizier via de Franse politie.

Terug naar boven