r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoogtepunten plenaire vergadering: EU-begroting 2020, Syrië, de Sacharovprijs en bijen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2019.

EP-leden kiezen voor meer financiering voor klimaatactie, zijn kritisch over de Turkse militaire operatie in Syrië en beslissen om bijen te beschermen tijdens de plenaire zitting in oktober.

Access to video: Plenaire zitting oktober

(Duur van de video:01:04)

Brexit

EP-leden hebben op dinsdag het brexit-akkoord besproken dat vorige week tussen de EU en Britse onderhandelaars bereikt was. De commissie constitutionele zaken heeft het akkoord al onder de loep genomen, maar de meeste EP-leden vinden dat het Europees Parlement pas moet stemmen nadat het Britse Parlement zijn goedkeuring gegeven heeft. Lees hier verder wat brexit-coördinator voor het Europees Parlement Guy Verhofstadt te zeggen had over het akkoord tijdens onze Facebook live.

Begroting 2020

Op woensdag heeft het Parlement reeds zijn standpunt ingenomen over de EU-begroting voor volgend jaar, vóórdat de onderhandelingen met de Raad plaatsvinden. Opvallend is de extra 2 miljard euro voor klimaatactie dat het Parlement aan de ontwerpbegroting van de Commissie heeft toegevoegd.

Syrië

EP-leden hebben op woensdag de recente Turkse militaire interventie in Syrië besproken. Ze staan kritisch tegenover de regering van Erdogan en eisen EU-maatregelen tegen Turkije zoals sancties tegen Turkse regeringsleden, een wapenembargo of zelfs het stopzetten van de handelsovereenkomst of douane-unie.

Bijen

Europarlementsleden hebben de Commissie gevraagd om met nieuwe, strengere wetgeving te komen om bijen te beschermen tegen pesticiden. Ze blokkeerden daarbij het huidige voorstel, dat de lidstaten eerder afgezwakt hadden.

Sacharovprijs

De 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Parlement gaat naar Ilham Tohti, een veroordeelde econoom die strijdt voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China. Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli kondigde de winnaar op donderdag 24 oktober aan. De prijsuitreiking zal op 18 december in Straatsburg plaatsvinden.

Juncker

In een debat met Jean-Claude Juncker op dinsdagochtend maakten EP-leden de balans op van het werk en verwezenlijkingen van de uitgaande Commissie. Juncker werd geprezen voor zijn inzet op het gebied van de economische en migratiecrises, de brexit-onderhandelingen en het versoepelen van de begrotingsdiscipline. Maar er in de toekomst moet er méér werk gemaakt worden van klimaatverandering, milieubescherming en maatregelen om klokkenluiders te beschermen.

EU-uitbreiding

Het Parlement bevestigde op donderdag zijn steun voor gesprekken over de uitbreiding van de EU met betrekking tot Albanië en Noord-Macedonië. Ze betreurden dat de staatshoofden en regeringsleiders geen overeenstemming gevonden hadden over de opening van toetredingsonderhandelingen met deze landen.

Fiscale transparantie voor multinationals

EP-leden hebben de lidstaten dinsdag tijdens een debat onder druk gezet om een akkoord te sluiten over richtlijnen om multinationale bedrijven te verplichten om hun winst en betaalde belastingen per land openbaar te maken. Deze maatregel moet transparantie stimuleren en belastingontduiking ontmoedigen, maar heeft tot hiertoe weinig vooruitgang geboekt bij de Raad.

Thomas Cook

Naar aanleiding van het faillissement van het Britse reisagentschap Thomas Cook, vroegen de Europarlementariërs donderdag naar plannen om de economische impact hiervan te beperken en een betere bescherming voor de consument.

Productinformatie

REF.: 20191018STO64608


Terug naar boven