r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ilham Tohti is de winnaar van de 2019 Sacharovprijs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 24 oktober 2019.
Europees Parlement Brussel
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die strijdt voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China is de winnaar van de 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken.

De winnaar werd op 24 oktober 2019 verkozen door de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli en de fractieleiders.

Tijdens de aankondiging van de prijswinnaars, zei Parlementsvoorzitter David Sassoli: “Ik ben enorm tevreden dat het Europees Parlement Ilham Tohti als de winnaar van de 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken verkozen heeft. Tohti heeft zijn leven toegewijd aan de strijd voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China. Ondanks het feit dat hij oproept tot gematigdheid en verzoening, werd hij in 2014 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Met deze uitreiking, dringen we er sterk op aan dat de Chinese regering Tohti vrijlaat en de rechten van minderheden in China respecteert”.

Over de winnaar

Ilham Tohti is een voorstander van dialoog en pleit voor de invoering van wetten inzake regionale autonomie in China. In 2014 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens separatisme. Desondanks blijft hij oproepen tot gematigdheid en verzoening. Sinds 2017 worden meer dan 1 miljoen Oeigoeren in China vastgehouden in een netwerk van interneringskampen.

Prijsuitreiking

De prijs - een certificaat en €50.000 - zal worden uitgereikt tijdens een ceremonie in het Parlement in Straatsburg op 18 december.

De finalisten

De finalisten van dit jaar waren Braziliaanse verdedigers van mensenrechten en Kenyaanse studenten. In dit artikel vind je meer informatie over de andere finalisten.

Zij worden ook uitgenodigd tijdens de prijsuitreiking in december.

Meer informatie over de Sacharovprijs

Elk jaar kent het Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe om eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensen en organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs werd opgericht in 1988 en werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191018STO64607


Terug naar boven