r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Johnson vraagt uitstel, maar pleit ertegen

zaterdag 19 oktober 2019, 23:14
Boris Johnson
Bron: Wikimedia/Jon Curnow

BRUSSEL (ANP) - EU-president Donald Tusk heeft de verwachte brief uit Londen ontvangen van de Britse premier Boris Johnson waarin die uitstel van de brexit vraagt. Dat tweet Tusk zelf. "Ik zal nu de consultatie beginnen met de EU-leiders over hoe daarop te reageren." Tusk onthult niet voor hoe lang Johnson uitstel vraagt.

Volgens Britse bronnen heeft Johnson de brief niet persoonlijk ondertekend. Het is een fotokopie van de wet waarin de premier wordt verplicht uitstel te vragen. Daarnaast zou hij twee andere brieven hebben bijgevoegd. In een ervan schrijft hij dat verder uitstel verlenen in zijn opvatting een vergissing zou zijn. Die brief heeft hij wel persoonlijk ondertekend. De andere brief is van de Britse EU-ambassadeur in Brussel, sir Tim Barrow, die toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is.

Johnson werd door het Britse parlement gedwongen om de andere 27 lidstaten opnieuw om uitstel te vragen. Het Lagerhuis nam eerder zaterdag een voorstel aan om de brexitdeal die Johnson donderdag in Brussel sloot met de EU nog niet goed te keuren.

Johnson heeft steeds gezegd niets te voelen voor uitstel van de brexit en herhaalde dat zaterdagavond nog eens in een brief aan leden van het parlement. De EU-lidstaten moeten unaniem instemmen met het verschuiven van de datum voor uittreding van de Britten uit de Europese Unie.

Terug naar boven