r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Barnier: brexitdeal geeft burgers zekerheid

donderdag 17 oktober 2019, 14:23
gewijzigd
Michel Barnier
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Het bereikte principeakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk geeft bedrijven en burgers weer zekerheid en voorkomt een chaotisch Brits vertrek uit de EU. De onzekerheid heeft te lang geduurd, zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier op een persconferentie in Brussel.

Het akkoord, dat inmiddels openbaar is gemaakt, moet een ordelijk vertrek van de Britten uit de EU garanderen en behelst ook afspraken over de toekomstige relatie. Volgens Barnier kan de eerder afgesproken transitieperiode tot eind 2020 desgewenst en met goedkeuring van de andere EU-leiders worden verlengd. In het akkoord houdt Londen zich aan zijn financiële verplichtingen. "Er is nu ook juridische duidelijkheid over zaken als intellectueel eigendom en persoonlijke data", aldus Barnier.

Hij wilde niet zeggen of hij denkt dat het Britse Lagerhuis met de overeenkomst zal instemmen. "Daar moeten we voorzichtig mee zijn. Ik heb mijn werk gedaan". Volgens hem heeft de Britse premier Boris Johnson hem verteld erop te vertrouwen dat hij de deal door het parlement kan loodsen. Aan Europese zijde verwacht Barnier dat het akkoord voor 31 oktober, de brexitdeadline, wordt goedgekeurd en geratificeerd.

Het grootste obstakel, een regeling om te voorkomen dat er na de brexit een fysieke grens met douanecontroles komt, zou zijn opgelost. Noord-Ierland blijft onder de Britse douane vallen maar volgt in de praktijk de EU-regels voor bijvoorbeeld landbouwproducten en industriële goederen. Het Noord-Ierse parlement kan zich na vier jaar uitspreken over dit systeem.

Terug naar boven