r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU en het VK bereiken brexit-akkoord

donderdag 17 oktober 2019, 11:57
2 vlaggen. 1 van het Verenigd Koninkrijk 1 van de EU

BRUSSEL (ANP) - De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord gesloten over de brexit. Dat melden Europees Commissievoorzitter Juncker en de Britse premier Boris Johnson. EU-onderhandelaar Michel Barnier geeft uitleg op een persconferentie in Brussel.

"Het is een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden", aldus Juncker. "We hebben een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft", zegt Johnson.

Het principeakkoord moet nog worden goedgekeurd door de EU-leiders en het Britse parlement. Juncker geeft de leiders het advies met het akkoord in te stemmen. Johnson stelt dat het parlement de brexit zaterdag definitief moet maken "zodat we verder kunnen met andere prioriteiten".

In de deal zijn nieuwe afspraken gemaakt over het probleem van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Daarvoor is een aanhangsel van het scheidingsverdrag aangepast. De Europese Commissie heeft groen licht gegeven.

De EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen. Het Britse parlement stemde het eerdere brexitakkoord tussen Londen en Brussel tot drie keer toe weg. Ook het Europees Parlement moet er zijn zegje over doen.

Terug naar boven