r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Noord-Ierse DUP: geen steun voor huidige brexitvoorstellen

donderdag 17 oktober 2019, 8:16
Britse en Europese vlag
Bron: European Commission

BELFAST (ANP) - De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Boris Johnson zegt brexitvoorstellen die nu op tafel zouden liggen niet te kunnen steunen. De unionistische DUP-partij stelt in een verklaring niet te kunnen instemmen met wat wordt voorgesteld met betrekking tot douaneregelingen en inspraak. Ook zou er "onvoldoende duidelijkheid zijn over de omzetbelasting".

De status van Noord-Ierland na de brexit geldt als het grote struikelblok in de onderhandelingen over een brexitdeal. Tussen Ierland en Noord-Ierland ligt na de brexit de enige landgrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Beide partijen willen die graag openhouden zonder grenscontroles, maar de Britse premier Boris Johnson wil ook uit de douane-unie met de EU. Die twee wensen staan op gespannen voet met elkaar.

De DUP zegt in de verklaring dat de partij blijft samenwerken met de Britse regering om te proberen een "verstandige deal" te realiseren. De partij stelt een overeenkomst te willen die de "economische en grondwettige integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt".

De Noord-Ierse partij keerde zich eerder ook al tegen de brexitdeal van de toenmalige premier Theresa May. Die is drie keer weggestemd door het Britse Lagerhuis. Als het Johnson lukt een nieuw principeakkoord te sluiten met de EU, moet hij die ook weer ter goedkeuring voorleggen aan de parlementariërs. Zijn Conservatieve Partij heeft echter geen parlementaire meerderheid.

Johnson moet ook rekening houden met een deadline die zijn eigen parlement hem heeft opgelegd. Als de parlementariërs komende zaterdag geen deal hebben goedgekeurd, zou de premier de EU moeten vragen de brexit weer uit te stellen. Hij heeft zelf steeds gezegd vast te willen houden aan de huidige brexitdeadline en geen verlenging te willen.

Terug naar boven