r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Een EU-top rond brexitverwikkelingen

donderdag 17 oktober 2019, 8:34
Zaal in Europagebouw
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders komen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor een volle top zonder programma. Hoofdingrediënt is het Britse vertrek uit de EU. Vanwege de onderhandelingen over een nieuwe brexitdeal en de mogelijke ontwikkelingen ligt de agenda niet vast.

De top begint donderdag om 15.30 uur. Mogelijk schuift EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier meteen aan om de stand van zaken toe te lichten. Op onbekend tijdstip wordt het diner geserveerd en komen de buitenlandonderwerpen aan bod. De leiders bespreken de inval van Turkije in Noord-Syrië, en de volgens de EU illegale boringen van Turkije bij EU-land Cyprus. De beoogde uitbreiding met Noord-Macedonië en Albanië ligt ook op hun bordje. Er is geen tijdstip voorzien voor de afsluitende persconferentie.

Vrijdag om 9.30 uur worden de 28 verwacht voor nieuwe rondes. Ook hier heeft EU-president Donald Tusk de agenda blanco gelaten. Diplomaten verwachten te praten over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027. De aanstaande voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen komt haar prioriteiten voor de komende vijf jaar toelichten. Ook de langetermijnstrategie voor klimaatverandering komt aan bod. Het is onbekend hoe laat de top eindigt en of de brexit vrijdag aan de orde komt.

Terug naar boven