r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Roemeense oppositieleider moet regering vormen

dinsdag 15 oktober 2019, 16:53

BOEKAREST (ANP/RTR) - De Roemeense president Klaus Iohannis heeft oppositieleider Ludovic Orban van de liberale partij PNL aangewezen om een overgangsregering te vormen tot de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Orban is ook de beoogd premier.

De centrumlinkse regering van premier Viorica Dancila kwam vorige week ten val nadat ze een motie van wantrouwen niet had overleefd. Orban moet nu een kabinet en een regeringsprogramma samenstellen dat kan rekenen op vertrouwen van het parlement.

De positie van Dancila was in augustus al verzwakt toen de liberale coalitiepartij ALDE zich uit het kabinet terugtrok en zij haar meerderheid verloor. De relatie tussen de partijen verzuurde onder meer door een conflict over de aankomende presidentsverkiezing.

Een andere liberale partij (PNL) zag de kans schoon om het kabinet met een motie van wantrouwen ten val te brengen. "We hebben verhinderd dat de Sociaal Democratische Partij Roemenië verder pijn doet", verklaarde de leider daarvan, Ludovic Orban.

Terug naar boven