r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Pamfletten Britse Conservatieven gaan uit van uitstel brexit

dinsdag 15 oktober 2019, 14:53
Rode bus in Verenigd Koninkrijk
Bron: Asok5

LONDEN (ANP) - De Conservatieve premier Boris Johnson heeft herhaaldelijk bezworen dat hij zijn land 31 oktober uit de Europese Unie haalt, maar zijn partij heeft al verkiezingspamfletten gedrukt die daar kennelijk niet van uitgaan. Johnson zei maandag nog in het Lagerhuis dat "het volstrekt cruciaal is de brexit uit te voeren op 31 oktober".

Maar volgens de BBC heeft de partij pamfletten klaar liggen gericht tegen de Brexit Party van Nigel Farage, die na de 31e gebruikt moeten worden. Daar staat een afbeelding van Farage op met de boodschap dat hij alleen maar voor langer uitstel zorgt en geen meerderheid voor een brexit kan krijgen. De suggestie is dat op het moment dat verkiezingen worden gehouden de brexit is uitgesteld en dat alleen de Conservatieven het vertrek uit de EU kunnen bezegelen. Verkiezingen kunnen op zijn vroegst eind november worden gehouden.

Johnson wil graag verkiezingen en gokt op een meerderheid dankzij zo veel mogelijk voorstanders van de brexit en dankzij de links-radicale standpunten van oppositieleider Jeremy Corbyn. Hij beklemtoonde maandag nog dat de angst van de bevolking voor de brexit veel kleiner is dan die voor de 'marxistische leider' van de grootste oppositiepartij Labour (Corbyn) die volgens Johnson de economie zal verwoesten.

De pamfletten zijn niet bruikbaar als het land 31 oktober uit de EU stapt. Aan verkiezingen gaan altijd vijf weken van campagnes vooraf en die zouden dus pas eind november op zijn vroegst kunnen zijn. Een meerderheid in het Lagerhuis heeft Johnson opdracht gegeven 19 oktober om uitstel vragen als hij dan geen brexitdeal heeft. Johnson heeft gezegd dat hij dat beslist niet gaat doen.

Terug naar boven