r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Uitroeiing boktor Europese prioriteit

vrijdag 11 oktober 2019, 13:18
Bos in Hooghalen

BRUSSEL (ANP) - De bestrijding van de Aziatische boktor en negentien andere schadelijke plagen zijn door de Europese Commissie aangemerkt als prioriteit. De EU-landen moeten nood- en actieplannen opstellen om deze organismen uit te roeien, jaarlijkse onderzoeken uitvoeren en voorlichtingscampagnes voor het publiek gaan opzetten.

Als de boktor, die af en toe ook in Nederland opduikt, zich over de hele EU zou verspreiden, kan dat leiden tot het verlies van 5 procent van boomsoorten als de beuk, berk, iep en plataan. De directe schade kan volgens de commissie oplopen tot 24 miljard euro. De bosbouwsector zou zelfs tot 50 miljard euro kunnen mislopen.

De boktor heeft in de EU al een quarantainestatus, die landen verplicht tot maatregelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA komt direct in actie als de houtborende keversoort ergens wordt gesignaleerd.

Ook de voor fruitbomen schadelijke Japanse kever en de olijfboomdodende Xylella-bacterie staan op de lijst van plagen die de meeste economische, sociale en milieuschade aanrichten. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) is blij dat er nu prioriteiten zijn gesteld, waardoor lidstaten "beter voorbereid zijn op en vroegtijdig kunnen optreden tegen zeer gevaarlijke plagen".

Terug naar boven