r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grantley McDonald: Erasmus en het begin van het Engelse medisch humanisme, Amsterdam

datum 6 december 2019 16:00 - 17:30
plaats Amsterdam
locatie Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Toon locatie
organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Onder de teksten die door humanisten in de Renaissance werden teruggevonden, bewerkt en vertaald, bevonden zich Griekse medische geschriften, onder andere teksten van Galenus. Een aantal Engelse vrienden van Erasmus zag de antieke geneeskunde als oplossing voor bepaalde volksgezondheidsproblemen in overbevolkte metropolen als Londen.

Erasmus' benadering van deze Griekse medische teksten en zijn kritische reactie op de door een groep Engelse geleerden uitgegeven editie van Galenus’ werk, brengt echter duidelijk de verschillen aan het licht tussen zijn humanistische project en dat van zijn Engelse collega's.

Over Grantley McDonald

Grantley McDonald is postdoc-onderzoeker aan de University of Oxford en geeft aan de Universität Wien leiding aan het FWF-onderzoeksproject The court chapel of Maximilian I: between art and politics. Hij is gepromoveerd in de muziekwetenschap (Melbourne, 2002) en geschiedenis (Leiden, 2011). Grantley's onderzoek is onderscheiden met een prijs van de Australian Academy of the Humanities (Canberra) en de dissertatieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum (Amsterdam). Hij is de auteur van Biblical Criticism in Early Modern Europe: Erasmus, the Johannine Comma and Trinitarian Debate (Cambridge: Cambridge University Press, 2016) en Marsilio Ficino in Germany, from Renaissance to Enlightenment: a Reception History (Genève: Librairie Droz, in druk), en co-redacteur (met Andrea Lindmayr-Brandl en Elisabeth Giselbrecht) van Early Music Printing in German-Speaking Lands (Londen: Routledge, 2018). Sinds de oprichting in 2012 is hij een van de redacteuren van de Verzeichnis deutscher Musikdrucke (Universität Salzburg). Hij is ook actief als uitvoerend musicus.


Delen

Inhoud

1.

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Deze wetenschappelijke vereniging zet zich in voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in Nederland. Hierbij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verschillende taken. Zo houdt de KNAW zich bezig met advisering op het gebied van de wetenschapsbeoefening en met de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (peer review). Ook biedt het een forum voor de wetenschappelijke wereld en voor de bevordering van internationale wetenschappelijke samenwerking. Daarnaast is de KNAW een koepelorganisatie voor een groot aantal onderzoeksinstituten.

De KNAW richt zich op alle wetenschapsgebieden, die allen ondergebracht zijn bij een van de twee afdelingen die de KNAW kent: letterkunde en natuurkunde. Ieder jaar worden nieuwe wetenschappers voor het leven als lid benoemd op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW kent maximaal 220 gewone leden onder de vijfenzestig jaar, na die leeftijd wordt iemand rustend lid (met behoud van de rechten die een lid geniet). Het hoogste orgaan is de Algemene Leden Vergadering waarin de leden van de vereniging plaats nemen.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven