r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Finalisten Sacharovprijs 2019 bekend

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2019.

Marielle Franco, Chief Raoni en Claudelice Silva dos Santos, The Restorers en Ilham Tohti zijn de finalisten van de Sacharovprijs 2019.

Elk jaar kent het Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe om eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensen en organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs werd opgericht in 1988 en werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov. De kandidaten voor de Sacharovprijs kunnen door politieke fracties en/of door een groep van minstens 40 EP-leden worden voorgedragen.

Dit zijn de drie finalisten die op 8 oktober door de EP-commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking geselecteerd zijn:

  • Marielle Franco was een Braziliaans politiek activiste en verdediger van de mensenrechten die in maart 2018 op wrede wijze werd vermoord. Franco, een zwarte biseksuele vrouw die in een favela werd geboren, stond bekend om het verdedigen van de mensenrechten van zwarte jongeren, vrouwen, inwoners van favela’s en LGBTI’s; Stamhoofd Raoni is een sleutelfiguur in de strijd tegen de ontbossing van het Amazonegebied. Hij is een van de vooraanstaande leiders van de Kayapo-gemeenschap, die in het hart van het Amazonegebied woont, en heeft zijn leven gewijd aan de strijd voor de rechten van inheemse bewoners en het behoud van het Amazonegebied; Claudelice Silva dos Santos is een Braziliaans milieuactiviste en verdediger van de mensenrechtenactiviste. Zij staat bekend om haar inzet tegen illegale houthakkers, boeren en kolenproducenten die actief zijn in de regio Praia-Alta Piranheira, een afgelegen nederzetting in het Amazonegebied.
  • The Restorers zijn een Keniaanse studentengroep, bestaande uit Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno en Ivy Akinyi. Zij hebben i-Cut ontwikkeld, een app die meisjes helpt in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking. De app maakt het makkelijker voor jonge vrouwen om hulp te vinden, een opvangcentrum te zoeken of bij de autoriteiten aangifte te doen.
  • Ilham Tohti is een Oeigoerse econoom die strijdt voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China. Hij is een voorstander van dialoog en pleit voor de invoering van wetten inzake regionale autonomie in China. In 2014 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens separatisme. Desondanks blijft hij oproepen tot gematigdheid en verzoening. Sinds 2017 worden meer dan 1 miljoen Oeigoeren in China vastgehouden in een netwerk van interneringskampen.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov.

Volgende stappen

De Conferentie van voorzitters, bestaande uit de Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli en de fractieleiders kiezen op 24 oktober de winnaar. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in Straatsburg op 18 december.

Volg de Sacharovprijs op Twitter met hashtag #Sacharovprijs.

Meer

Sacharovprijs 2019: de kandidaten

Sacharovprijs

Prijswinnaars

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191004STO63441


Terug naar boven