r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Iron Sky Festival 2019, Den Haag

Humanity House
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 17 november 2019 15:00 - 21:15
plaats Den Haag
organisatie Humanity House

Op 16 en 17 november organiseert Iron Sky de tweede editie van het Iron Sky Film Festival. Een weekend lang kan je verschillende films zien van Slowaakse en Tsjechische regisseurs en vinden er debatten plaats. Het thema van dit jaar is de opkomst van extreemrechts extremisme.

Door middel van film en gesprek onderzoekt en bespreekt Iron Sky Film Festival de opkomst van rechtsextremisme in Tsjechie en Slowakije. Centraal in de films staat de angst voor het onbekende, nationalisme en het anti-migratie sentiment. Op zondag vertonen we de films Teaching War en Czechs against Czechs.

Deze editie van Iron Sky heeft een symbolische waarde omdat Slowakije en Tsjechië dit jaar herdenken dat het IJzeren Gordijn 30 jaar geleden gevallen is. Meer informatie over het festival en de films is te vinden op de website van Iron Sky.

Sprekers

Andrej Ban is een bekroond pers fotograaf en reporter. Momenteel werkt hij bij DennikN. Hij heeft meerdere artikelen geschreven over extremism in Slowakije. Hij heeft ook berichtgeving gedaan over de oorlog in Kosovo en is voorzitter van de humanistische organisatie People in Perill.

Klára Kalibová, Phd, is advocaat, analist, auteur en directeur van ngo In IUSTITIA. Ze is gespecialiseerd in haatmisdrijven, haatzaaien en slachtoffersrecht. Regelmatig verdedigt zij slachtoffers van haatmisdrijven voor de rechtbank. Ze wordt gezien als een van de meest ervaren Tsjechische advocaten in haar vakgebied.

Léonie de Jonge is assistent Professor European Politics & Society aan Universiteit Groningen. Ze richt zich voornamelijk op rechtse populistische partijen in West-Europa. Haar PhD onderzocht het succes en falen van rechtse populistische partijen in de Benelux.

Over de films

Teaching war is een documentaire die bestudeerd hoe de militaire identiteit langzaam weer terugkeert in de maatschappij. De ambities van Tsjechië om militaire training te verbeteren en de diensttijd weer verplicht te maken, om het land zo voor te bereiden voor de volgende grote oorlog komen voor uit een angst in de maatschappij voor Rusland, moslims en elkander die als ‘vijand’ beschouwd wordt. Deze documentaire laat zien dat de media een klimaat kan creëren dat is gekarakteriseerd door extremisme. Het is echter ook een waarschuwing voor het mogelijke toetreden van extremisme in het school curriculum.

Czechs against Czechs is een film die voelt als een persoonlijk dagboek van regisseur Tomáš Kratochvíl. Hij neemt de kijker mee door een bijzondere reis waarin stereotypen en vooroordelen weerlegd worden. De film reflecteert op de xenofobie van Tsjechen tegen de Roma en werkt naar een oplossing toe wat betreft dit problematische samenleven van deze twee etnische groepen.

Programma (zondag)

15:00 - 15:30 Deuren en bar open

15:30 - 16:00 Welkomstwoord door Iron Sky film festival

16:00 - 17:20 Teaching War

17:20 - 18:30 Pauze

18:30 - 20:00 Czechs against Czechs

20:00 - 20:15 Pauze

20:15 - 21:15 Nagesprek

Bekijk hier het Facebook evenement.


Terug naar boven