r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ierse premier bekritiseert voorstel Johnson

donderdag 3 oktober 2019, 8:20
gewijzigd
Debate with Leo VARADKAR, Irish Prime Minister of on the Future of Europe
Bron: © European Union, 2018

DUBLIN (ANP) - De Ierse premier Leo Varadkar heeft in een telefoongesprek met zijn Britse collega Boris Johnson gezegd dat het Britse brexitvoorstel niet aan de Ierse wensen voldoet. In een eerdere reactie liet Varadkar al weten dat het voorstel problemen kan opleveren.

De Ierse regeringsleider zei tegen Johnson dat het nieuwe voorstel niet voldoet aan de eerder afgesproken voorwaarden van de backstop bij de Ierse grens. Toch noemde hij het voorstel "constructief en handig". Er is volgens de 'taoiseach' (Ierse premier) echter nog veel werk te verzetten.

Eerder zei de Ierse premier dat Johnson er in zijn voorstel ten onrechte van uitgaat dat de kwestie voornamelijk een technisch probleem is om goederenverkeer tussen de republiek (Ierland) en het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) te controleren.

"Ik denk dat het om veel meer gaat dan om een technisch vraagstuk, het gaat om diepe politieke en juridische zaken en de technische zijn daar maar een klein onderdeel van", zei de volgens The Irish Times.

Terug naar boven