r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuwe regels voor reparatie en herbruikbaarheid van apparaten

dinsdag 1 oktober 2019, 12:54

BRUSSEL (ANP) - Apparaten als koelkasten, tv’s, (af)wasmachines en verlichting moeten simpel te repareren zijn en zuinig zijn in het gebruik. Na aankoop moeten reserve-onderdelen minstens 7 tot 10 jaar beschikbaar zijn. Wat betreft recyclen krijgen fabrikanten ook eisen opgelegd.

De Europese Commissie heeft dinsdag ingestemd met maatregelen die de levensduur van deze apparaten moeten verlengen. Ze worden in 2021 van kracht. De lidstaten waren al akkoord.

In combinatie met voorschriften voor energielabels zullen de maatregelen een huishouden gemiddeld 150 euro extra per jaar gaan besparen, becijfert Brussel. De energiebesparing zou tegen 2030 gelijkstaan aan het verbruik van Denemarken.

Verder worden giftige vlamvertragers in tv-schermen verboden. Ook komen er strengere eisen voor flikkerende lampen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Bepaalde reserveonderdelen en onderhoudstips blijven tot teleurstelling van de Europese consumentenkoepel BEUC alleen beschikbaar voor professionele reparatiebedrijven. De organisatie had graag gezien dat consumenten beter in staat zouden worden gesteld apparaten zelf te repareren. Ze heeft ook kritiek op de maximale levertijd van drie weken voor onderdelen, die "zeker te lang" zou zijn voor een gezin met een kapotte wasmachine.

Terug naar boven