r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Franse rechter: actie tegen Roundup niet rechtvaardig ondanks schadelijk glysofaat

dinsdag 1 oktober 2019, 11:33
Vrouwe Justitia

LUXEMBURG (ANP) - Milieuactivisten die in Frankrijk worden vervolgd omdat ze flessen met de onkruidverdelger Roundup hadden vernield kunnen hun actie niet rechtvaardigen door te zeggen dat het glyfosaathoudende middel ten onrechte op de markt is gekomen. Zij hadden aangevoerd dat het spul onaanvaardbare risico’s voor de gezondheid meebrengt en de Europese procedures voor goedkeuring van producten die glyfosaat bevatten niet deugen.

In een zaak die de Franse rechter had voorgelegd oordeelt het Europees Hof van Justitie dat de toelatingsprocedures wél door de beugel kunnen.

Glyfosaat is volgens de een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie mogelijk kankerverwekkend. EU-regels schrijven voor dat dergelijke stoffen alleen mogen worden toegestaan als wetenschappelijk is vastgesteld dat er geen schadelijke effecten zijn voor de menselijke gezondheid, aldus het hof.

De Europese vergunning voor het bestrijdingsmiddel werd in 2017 met vijf jaar verlengd. Een aantal landen heeft het middel al verboden.

Terug naar boven