r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

OVP van Kurz winnaar verkiezingen Oostenrijk

zondag 29 september 2019, 18:11
Sebastian KURZ
Bron: The Council of the European Union

WENEN (ANP/DPA/RTR) - De partij van de Oostenrijkse conservatieve leider Sebastian Kurz is de duidelijke winnaar van de parlementsverkiezingen van zondag. De ÖVP behaalde volgens de eerste prognoses 37,2 procent van de stemmen. Dit is een stijging van 5,7 procentpunten ten opzichte van de verkiezingen van 2017.

De ÖVP ligt daarmee ver voor op de Sociaal-Democraten met 22,6 procent, de uiterst rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) met 16,7 procent, de Groenen met 13 procent en de liberale Neos-partij met 7,8 procent. Het biedt Kurz verschillende opties voor een coalitiepartner die een stabiele meerderheid zal geven.

Zo'n 6,4 miljoen Oostenrijkers konden zondag hun stem uitbrengen. De vervroegde verkiezingen waren noodzakelijk geworden na de regeringscrisis van mei in Oostenrijk. De coalitie van Kurz' partij met de FPÖ stortte in elkaar na een videoschandaal dat FPÖ-vice-kanselier Heinz-Christian Strache dwong af te treden. Kurz (33) zelf bleef grotendeels ongeschonden door het schandaal.

Kurz heeft gezegd dat hij met alle partijen zal praten als hij de verkiezingen wint. Zijn twee meest waarschijnlijke keuzes zijn ofwel om opnieuw samen te werken met de FPÖ of met de Groenen en de liberale Neos.

Delen

Terug naar boven