r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

GroenLinks steunt bezwaar tegen eurocommissarissen uit Hongarije en Roemenië vanwege belangenverstrengeling

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL), gepubliceerd op donderdag 26 september 2019.
Logo GroenLinks

BRUSSEL, 26 september - De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement maakt bezwaar tegen twee kandidaat-eurocommissarissen, Rovana Plumb (Roemenië) en László Trócsányi (Hongarije), vanwege belangenverstrengeling.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert: “Het is een goede zaak dat het Europees Parlement kandidaat-commissarissen afwijst die twijfels over belangenverstrengeling niet kunnen wegnemen. Onder deze omstandigheden kan hun hoorzitting niet doorgaan. Dit is een duidelijk signaal naar Boedapest en Boekarest dat ze op zoek moeten naar andere kandidaten van onbesproken gedrag.”

De procedure voor een grondige controle van belangenverstrengeling kwam vijf jaar geleden onder druk van de Groene fractie in het Europees Parlement tot stand, naar aanleiding van de hoorzitting met klimaatcommissaris Miguel Arias Cañete die financiële familiebelangen had in de oliesector.

Naast de constatering van belangenverstrengeling is de Hongaarse kandidaat Trócsányi onacceptabel voor GroenLinks op zijn beoogde portefeuille van Uitbreiding. “Een minister die actief meewerkte aan het afbreken van de Hongaarse rechtsstaat is ongeschikt om toetredingslanden te toetsen op de kwaliteit van hun democratie en rechtsstaat. Ik hoop dat Ursula von der Leyen bij een nieuwe kandidaat van de Hongaarse premier Orbán een betere inschatting maakt in haar verdeling van portefeuilles”, aldus Eickhout.

Neem contact op met onze persvoorlichter:

Voor meer informatie:

Jeroen Steeman

E: jsteeman@groenlinks.nl

T: +32479067079

Webbericht op website GroenLinks Europa:

GroenLinks steunt bezwaar tegen eurocommissarissen vanwege belangenverstrengeling


Terug naar boven