r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bende die handelde in eicellen opgerold

donderdag 26 september 2019, 11:03

THESSALONIKI (ANP) - De Griekse autoriteiten hebben samen met Europol een bende opgerold die handelde in eicellen. Ook maakten de criminelen zich schuldig aan illegale adoptie en witwassen, meldt de instantie Eurojust donderdag. De bende zou actief zijn sinds 2016.

Het criminele netwerk rekruteerde kwetsbare zwangere vrouwen in Bulgarije. Zij werden naar Thessaloniki gebracht, waar zij werden geobserveerd en in privéziekenhuizen moesten bevallen van hun kinderen. Daarna werden de baby's illegaal geadopteerd tegen prijzen van tussen de 25.000 en 28.000 euro. De bendeleden waren ook betrokken bij de handel in eicellen. De donoren kwamen met name uit Bulgarije, Georgië en Rusland. De vrouwen kregen in Thessaloniki speciale behandelingen, zodat zij meer eicellen konden produceren.

De autoriteiten zijn twaalf huizen binnengevallen, waar ook twaalf verdachten werden gearresteerd. In totaal gaat het om 66 betrokkenen, waaronder een advocaat, een gynaecoloog en medewerkers van privéklinieken. Ook werden er auto's, telefoons, geboortecertificaten en geld in beslag genomen. Het geld dat is verdiend met de criminele handelingen, naar schatting 500.000 euro, werd witgewassen.

Terug naar boven