r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Money, Mythen & Man-Eaters: Big Cat Conservation in Tanzania and Beyond, Rotterdam

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 11 december 2019 19:30 - 21:30
plaats Rotterdam
locatie Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), 3015 AA Toon locatie
organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

De Britse bioloog Amy Dickman houdt de negende Hoboken Lecture. Zij zal diverse aspecten van haar werk voor het Ruaha Carnivore Project bespreken. Het project heeft tot doel het aantal gedode leeuwen in het zuiden van Tanzania terug te dringen.

Amy Dickman ontwikkelde het Ruaha Carnivore Project in het zuiden van Tanzania in 2009, een van de belangrijkste gebieden in de wereld voor leeuwen, luipaarden en cheeta's. Dit afgelegen landschap werd grotendeels genegeerd door onderzoekers. Het heeft echter het hoogste percentage door de bevolking gedode leeuwen in Oost-Afrika. Amy en haar Tanzaniaanse team onderzoekt de ecologie van deze vitale leeuwenpopulaties en werkt aan het behoud van de populaties en vermindering van mens-leeuwconflicten.

Het project richt zich op het verminderen van leeuwenaanvallen op vee, het informeren van lokale gemeenschappen over de voordelen van de aanwezigheid van leeuwen en de opleiding van de volgende generatie natuurbeschermers. Het is een uitdagend streven geweest, gezien de afgelegen ligging en de aanvankelijke vijandigheid van de geheimzinnige en weinig bekende Barabaig stam, verantwoordelijk voor de meeste leeuwendoden. Tijdens de Hoboken Lecture zal Amy Dickman het belang van dit project, de moeilijkheden van het werken in een gebied waar hekserij en mythologie grote invloed hebben en de successen die voortkomen uit dit werk bespreken.

De ontvangst en de borrel na afloop zijn in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de lezing zelf in het auditorium van de naastgelegen Kunsthal. In het voorprogramma spelen studenten van Codarts fragmenten uit de Hoboken Verzeichnis van Joseph Haydn. Volkskrant-wetenschapsredacteur Maarten Keulemans modereert vraag en antwoord.

Aanmelden voor de Hoboken Hoboken Lecture via het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

De Hoboken Lecture wordt georganiseerd door het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en de British Council, in samenwerking met Codarts, het Rotterdamse conservatorium. De KNAW sponsort de lezing.


Inhoud

1.

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Deze wetenschappelijke vereniging zet zich in voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in Nederland. Hierbij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verschillende taken. Zo houdt de KNAW zich bezig met advisering op het gebied van de wetenschapsbeoefening en met de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (peer review). Ook biedt het een forum voor de wetenschappelijke wereld en voor de bevordering van internationale wetenschappelijke samenwerking. Daarnaast is de KNAW een koepelorganisatie voor een groot aantal onderzoeksinstituten.

De KNAW richt zich op alle wetenschapsgebieden, die allen ondergebracht zijn bij een van de twee afdelingen die de KNAW kent: letterkunde en natuurkunde. Ieder jaar worden nieuwe wetenschappers voor het leven als lid benoemd op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW kent maximaal 220 gewone leden onder de vijfenzestig jaar, na die leeftijd wordt iemand rustend lid (met behoud van de rechten die een lid geniet). Het hoogste orgaan is de Algemene Leden Vergadering waarin de leden van de vereniging plaats nemen.

2.

Meer over...

Terug naar boven